Blog

AAN ALLE OUDERS

Tijdens de begeleiding van de jongeren die bij mij komen, bied ik ze ook toegang tot een keuzegids. In die online gids met alle opleidingen in Nederland kunnen zij makkelijk en snel op zoek naar de opleidingen van hun keuze. Eén van de items die daarin terugkomt is ´de kans op een baan´ en dat geeft meteen aanleiding tot een mooi gesprek.
Want kies je je studie, omdat de baankansen die het je erna geeft zo fijn zijn en waar je iedere dag naartoe gaat, omdat de kans op een baan nu groter wordt ingeschat? Of kies je voor een studie die je uitdaagt, waar je samen met de mensen bent die bij je passen en je opleidt voor iets wat JIJ leuk vindt? Welke ga je met het meeste plezier en het langst volhouden denk je??

Nou, da’s bij sommige van jullie nog wel een dingetje, zeg maar. Want die ‘zekerheid’ op een baan na een studie lonkt meer dan het plezier dat je kind zou kunnen hebben op een studie waarvoor de baankansen nu lager worden ingeschat. Waardoor een aantal van jullie je kind ´de veilige kant op loodsen´, zeg maar. ZO JAMMER VIND IK DAT! Want wat hiermee volledig aan de kant wordt gezet is het vertrouwen dat je je kind kunt, nee MOET geven in het vinden van zijn/haar weg, ook al gaat hij/zij die studie met mindere prognose doen. Bovendien groeien onze kinderen op in zo’n andere wereld dan die waarin wij zijn opgegroeid, dat ons advies gebaseerd is op ‘hoe het was’.

Dus ben je ouder van zo’n prachtpuber geef hem/haar het VERTROUWEN. Je kunt je kind niet behoeden voor het maken van keuzes die anders uitpakken dan vooraf bedacht, ga maar na hoe je er zelf bent gekomen!

Comments (0)

Post a Comment