Blog

‘Als ik een compliment krijg, voelt het altijd of ik iets terug moet doen’

Gisteren weer gestart met een reeks van tien LOB lessen voor de examen leerlingen op een VMBO school. Startpunt is de leerling met al zijn/haar unieke talenten en mogelijkheden, langzaam aan toewerkend naar een passende vervolgopleiding.

Eén van de werkvormen die ik in het begin vaak gebruik is die van het geven van complimenten. We gaan samen in gesprek over wat een compliment is en de leerlingen gaan bij zichzelf te rade of ze die dag al een compliment hebben gekregen of gegeven. In de praktijk worden er niet zo veel complimenten uitgedeeld en jammer genoeg niet alleen onder jongeren. Vandaar de werkvorm waarbij ze elkaar complimenten geven en die voor de ander opschrijven.

Dit geeft altijd mooie momenten. Van drukte omdat het raar voelt om dit te doen, maar ook van stilte. Stilte, omdat de ander jou een compliment heeft gegeven die je nooit had verwacht. Een groot cadeau.

En zoals één van de jongens treffend zei: ‘Als ik een compliment krijg, voelt het altijd of ik iets terug moet doen’. En daar kregen we een prachtig, open gesprek van in de klas. Een onbetaalbare les voor het leven.

Comments (0)

Post a Comment