Blog

DROOMWENSEN…VRIJHEID EN RUIMTE

Ter ere van de inhuldiging van onze koning op 30 april 2013 is het boek ‘Mijn droom voor ons land’ uitgebracht. Het is een boek dat is samengesteld uit ingezonden droomwensen van mensen zoals jij en ik, ter inspiratie voor onze koning. Het is dus eigenlijk een droomboek, wat ik uit nieuwsgierigheid bij de kringloopwinkel heb gekocht. Waar ik vooral nieuwsgierig naar was, is waar mensen van dromen. Wat zou de gemiddelde Nederlander anders willen en waarom?

Er staan prachtige, persoonlijke, maar vooral dromen-voor-ons-allemaal in. En die dromen hebben eigenlijk maar één ding gemeenschappelijk, namelijk dat er ‘ruimte’ gewenst wordt voor het doen van mooie dingen voor onze wereld, de natuur, anderen en onszelf. De ruimte en dus vrijheid om je eigen ding te kunnen doen, waardoor jij als mens groeit en jij nog beter van betekenis kunt zijn voor anderen.

Het verbaasde mij wel, want wonen wij niet in één van de meest vrije landen ter wereld? In Nederland heb je een grote vrijheid om te creëren wat en zoals jij het wilt en tóch lijkt het erop -in ieder geval de mensen die hun droomwens hadden ingestuurd- dat veel mensen hun droomwens niet oppakken en er alleen van blijven dromen. Blijkbaar zit dat in ons mensen, dat we door alles wat er fout kan gaan, door alles wat anderen er van zouden kunnen zeggen, de stap niet zetten om onze droomwens te leven.

Onze kinderen nemen dit van ons over en durven vaak door die angst heen ook niet groter te dromen. En da’s zo jammer, want juist in dat wat je graag doet of wilt gaan doen ligt je motivatie om er een prachtig leven van te maken, niet alleen voor jou, maar ook voor die ander.

Mijn droom voor ons land is dat meer mensen, jong en oud, hun droomwens gaan leven. Dat de gevolgen van te veel doen van wat niet bij je past (burn-out, depressie, te veel stress) zullen afnemen. En daarin lever ik in mijn werk als studiekeuze begeleider een belangrijke bijdrage, mijn droomwens!

Comments (0)

Post a Comment