Blog

GEEF JIJ WEL EENS EEN COMPLIMENT? EN ALS JE ER ÉÉN KRIJGT, KAN JE DIE DAN ONTVANGEN?

Ik heb laatst 2 MENTORLESSEN op een school voor Voortgezet Onderwijs hier in Papendrecht gegeven. De insteek van deze lessen was dat de leerlingen van de 3 VWO klas meer inzichten zouden krijgen over zichzelf, wat hen zou helpen bij het maken van de keuzes die verband houden met hun PROFIELKEUZE. De eerste les ben ik met hen aan de slag gegaan met ‘COMPLIMENTEN’. In complimenten zitten vaak kwaliteiten verborgen die je zelf niet (h)erkent. En het bijzondere aan complimenten krijgen is dat je er alleen iets aan hebt als je ze ook in ONTVANGST neemt.
Herken je dat? Dat je van iemand een compliment krijgt en dat je dan zegt: “Is makkelijk hoor, dat kan jij ook” of “Ooh, was afgeprijsd, kostte maar…” Over de reden dat best veel mensen niet goed met complimenten om kunnen gaan is al veel geschreven, maar ook dat als je een compliment dankbaar ontvangt dat niet alleen een cadeau is voor de ontvanger maar ook voor de gever!

Juist doordat het geven en ontvangen van complimenten zo’n prachtige manier is om jezelf en de ander beter te leren kennen heb ik dit ook gebruikt in deze les.
En het was zo mooi om te zien wat er gebeurde. In het begin was de klas wat onwennig, ook omdat ze vrij door elkaar mochten lopen waardoor er nog meer interactie was. Ze werden steeds enthousiaster wat maakte dat iedereen met een lijst aan complimenten (over de eigen kwaliteiten) en een goed gevoel naar huis ging. Na de les kwamen er 4 meisjes terug in de klas, waarvan er één met tranen in haar ogen liep, omdat de complimenten die ze had gekregen én ontvangen haar zo hadden geraakt. PRACHTIG toch?

Comments (0)

Post a Comment