Blog

´Ik zak liever, dan hoef ik niet nu te kiezen…´

Toen ik dit de eerste keer van een jongere hoorde, was ik heel erg verbaasd. Hij (17 jaar) vertelde mij dat hij het niet goed naar zijn zin had op school. En toch, zei hij mij dat hij er liever nog een jaar langer rond zou lopen dan zijn diploma te halen.

Een grotere tegenstelling is er voor mij niet mogelijk. Waarom zou je ergens waar je het niet naar je zin hebt, langer willen blijven?

Hij van die uitspraak is helaas geen uitzondering. Er volgden er nog meer. En bij allemaal waren de redenen in essentie dezelfde. ‘Ik weet niet wat hierna komt. Ik weet niet welke vervolgstap ik wil gaan maken. Ik weet niet binnen welke opleiding ik pas. Ooohh, zijn er nog meer mogelijkheden dan?’

Het ontbreken van een richting maakt dat deze jongeren (en ouderen volgens mij ook ;o) op slot springen, vast komen te zitten en niet meer in beweging komen. En vaak door blijven lopen, totdat ze zeggen dat ze liever voor het examen zakken dan te willen slagen.

Volgens mij hoeft het allemaal niet zo ver te komen. Jongeren hebben gewoon op tijd begeleiding nodig bij het ontdekken van zichzelf. Uitvinden waar je goed in bent, waar je blij van wordt, waar je dan bent, met wie en wat je dan doet, is een proces. Dat is niet een eenmalige actie. Op tijd beginnen dus met al die mooie ontdekkingen geeft richting en de wil om in één keer te willen slagen!

Comments (0)

Post a Comment