Blog

‘Ik geef mijn dag een 10 als ik mezelf kan zijn’

Vorige week heb ik een workshop gegeven voor het #expertisepuntlob Het thema was ‘Wat werkt motiverend bij jongeren als het over LOB gaat?’. Vooral dat ‘WAT’ riep om mijn aandacht. De wedervraag die ik de aanwezigen stelde was: ‘Wat werkt voor jou motiverend als het over je loopbaan gaat? Welke ingrediënten zijn daarvoor noodzakelijk?’

Omdat het nou eenmaal niet uitmaakt hoe oud je bent en wat je doet, hebben we als mens allemaal behoefte aan die zelfde basis invulling van het ‘wat’.

Jongeren hechten vooral het allergrootste belang aan de voorwaarden die nodig zijn om zelf tot een passende keuze te kunnen komen. Hieronder hun Top 3.

Op 1: Individuele aandacht. Meer dan ergens tussendoor een gesprekje met mentor of decaan: regelmatig, met aandacht.

Op 2: Een veilige omgeving, dé basis om te kunnen groeien. Jongeren geven mij zonder uitzondering terug dat ze op school vaak niet zichzelf durven te zijn, omdat ze dan bang zijn door medeleerlingen en helaas soms ook leerkracht/mentor, te worden af-of aangevallen.

En Lastbutnotleast: Vertrouwen van ouders, leerkrachten en vrienden… Juist die mensen die zo goed kunnen ondersteunen bij die zoektocht.

Als deze basis staat, kan er invulling worden gegeven aan LOB: groeien in eigen tempo, richting en op eigen manier.

Comments (0)

Post a Comment